Ljubač

footer_separator

Ljubač je malo mjesto smješteno u prekrasnoj pješčanoj uvali udaljenoj 16 km sjeverno od Zadra. Neposredna blizina planine Velebit usklađena s tipičnim dalmatinskim ambijentom daje mu posebnu čar. To je idealno mjesto za miran odmor, izuzetno pogodno za obitelji s malom djecom.

U centru mjesta možete vidjeti crkvu Sv. Martina i mnogo starih, kamenih kuća koje svjedoče o načinu života i običajima nekih davno prošlih vremena. U novije vrijeme izgrađena je velika marina, postoje dvije trgovine s mješovitom robom, a na samoj plaži se nalaze 2 cafe bara gdje se možete osvježiti sladoledom ili pojesti pizzu. Najbliža ambulanta i ljekarna nalaze se u mjestu Ražanac, 5 km udaljenim od Ljupča.

Iz Ljupča lako mozete doci do čak 4 Nacionalna parka od kojih je najblizi N.P. Paklenica koji se nalazi na planini Velebit. Tu su još N.P. Kornati koji se sastoji od 89 otoka, otočića i hridi, do kojih se moze doći brodom koji polazi iz Zadra, te N.P. Krka, na slapovima rijeke Krke u blizini Šibenika i N.P. Plitvice, jedan od najljepsih N.P. u Republici Hrvatskoj do kojeg se moze doci autocestom, a udaljen je oko 100 km od Ljupča.